Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Novogotický kostol narodenia Panny Márie

kostol

Novogotický kostol bol postavený v roku 1907 na mieste niekdajšieho románskeho kostola. Je zasvätený Narodeniu Panny Márie s vežou a štyrmi vežičkami tvorí dominantu Zavara. Na nej sa štíti 0,90 m vysoký kríž. Spolu s ním je veža vysoká 32,40 metra. Vo veži sú umiestnené tri zvony.

Jednoloďový chrám má vnútorný priestor i priestor pod vežou 267,75 m2. Chór s organom mal v čase výstavby veľkost 26,00 m2 a vnútorné oratórium 14,25 m2. Celková zastavaná plocha tvorí 308 m2. Vnútorná šírka chrámu je 9,00 m, dĺžka 35,00 m vrátane predsiene. Chrámová loď má svetlú výšku z vnútra 9,17 metra, pri oltári a v jeho okolí 8,42 metra. Zastavená plocha s pozemkom je veľká 407,54 m2. Strop tvoria klenuté krížovo – rebrové štukové klenby. Fasády sú členené romantický s novogotickými článkami. Za hlavným oltárom bol pôvodne neskoro romantický obraz „Kristus na Olivovej hore“ z druhej polovice 18. storočia od Jozefa Zanussiho pochádzajúceho zo Salzburgu – Rakúsko.

Plán kostola vyhotovil Ing. István Moller z Budapešti. Stavbyvedúcim bol Jozef Kubát – murársky majster z Trnavy. Stavba bola postavená z tehál s použitím betónu a železobetónu najmä z dôvodu jej zlacnenia, ale i z dôvodu pevnosti a ohňovzdornosti. Loď kostola mala v pláne zakreslené dvojité steny so vzduchovými medzerami. Podlaha je zhotovená z brúseného terasa. Okná boli plánované biele. Súčasné vitráže sú približne z roku 1955.

Obec Zavar financovala rekonštrukčné práce na elektrickej sieti, opravu okien a výmaľbu interiéru chrámu. Monumentálny figurálny obrazový cyklus Tajomstvá ruženca zrealizoval bez nároku na honorár umelec Peter Čambál žijúci v Zavare, výtvarník umeleckej spoločnosti riverstone.

8. decembra 2009 bola arcibiskupom Róberom Bezákom posvätená nová ambona a vynovená svätyňa.