Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

História obce

mapa

Prvá písomná zmienka

Prvá písomná zmienka o obci Zavar pochádza z roku 1255 (de Zovvor). V listine palatína a bratislavského župana Rolandusa a nitrianskeho biskupa Vincenta sa píše o zemi Čandal a je v nej uvedené meno Dionýza de Zovvori. Bolo to v období vlády uhorského kráľa Bela IV., ktorý v roku 1238 udelil Trnave výsady slobodného kráľovského mesta.

Názov obce

Názov Zavar bol pravdepodobne odvodený podľa mena prvého majiteľa osady (Dionýza de Zoovori) , ktorá sa v 13. storočí rozprestierala na území dnešnej obce. Po rôznych obmenách sa ustálil v podobe, ktorá pretrvala až do súčasnosti.

Chronologický prehľad zverejnených názvov:

1255 – ZOVVOR,
1256 – ZOWAR
1268 – SOWAR, ZAWAR,
1292 – ZOWAR,
1325 – ZOWAR,
1332 – SAWAR,
1561 – ZARWA,
1590 – ZAWAR,
1786 – ZAWOR, ZAWAR,
1808 – SAWAR, ZAWAR,
1863 – ZAVAR.

Symboly obce

Symboly obce sa skladajú sa z vlajky, pečatidla, insignií a erbu. Posvätenie symbolov obce Zavar v priebehu slávnostnej Svätej omše vykonal dňa 5. júla 2000 biskup Štefan Vrablec, ktorý symboliku obce zhodnotil slovami: “Erb Zavara Vám ukazuje cestu predkov: Modlite sa a pracujte – bude Vám rozkvitať!”

Erb obce znázorňuje v dolnej polovici červeného štítu  striebornú zlatostredú, bezkališnú päťružu na zlatej stopke s väčšími nepárnymi kvetmi, to všetko prevýšené strieborným gréckym konkávnym labovitým krížom a strieborným, ostrím doľava otočeným lemešom.

Vlajka obce pozostáva z piatich pozdĺžnych pruhov vo farbách červenej, bielej, červenej, žltej a červenej. Ukončená je tromi cípmi resp. dvoma zástrihmi, ktoré siahajú do tretiny jej listu.

Pečať obce je okrúhla, uprostred s obecným erbom a kruhopisom OBEC ZAVAR. Je v súlade s domácimi zvyklosťami a predpismi o používaní pečiatok s obecnými symbolmi. Od obecnej pečate sú odvodené okrúhle pečiatky obce.

Vlastníci obce

V priebehu niekoľkých storočí mala obec viacerých vlastníkov napr.: Zoovariovci, rodina Majthényiová, grófka Esterháziová, Báčák, Hrabovszky, Šipeky, Majláth, Marek, Bohúň, Okoličányi, Cingel, Sulín.
Najväčší vplyv v histórii obce mala v 19. storočí grófska rodina Majláthovcov.